Zakazy ruchu dla ciężarówek

Ciężarówka pod magazynem

Wraz z początkiem wakacji pojawiło się wiele pytań dotyczących wakacyjnych zakazów ruchu.
W jakie dni obowiązują zakazy ruchu ciężarówek w wakacje? Jakich towarów nie obowiązują zakazy? Co z powrotami na bazę?
Na te pytania przygotowaliśmy odpowiedzi poniżej.

Wakacyjne zakazy ruchu zaczęły obowiązywać 23.06.2023 i będą trwały do ostatniego weekendu wakacji, tj. 27 08.2023r. Dotyczą pojazdów i zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 12 ton. Zakazy te nie dotyczą autobusów.
Ograniczenia w ruchu obowiązują:
a) od godziny 18:00 do godziny 22:00 w każdy piątek wakacji,
b) od godziny 8:00 do godziny 14:00 w każdą sobotę wakacji,
c) od godziny 8:00 do godziny 22:00 w każdą niedzielę wakacji.

Przepisy przewidują liczne wyjątki, których nie obejmują zakazy ruchu, o których wspominamy poniżej.
Za naruszenie przepisów dotyczących ograniczeń ruchu pojazdów o dmc powyżej 12 ton, kierowcy grozi mandat karny w wysokości od 200 zł do 500 zł, a przewoźnikowi kara w wysokości 2000 zł. Na zarządzającego transportem w przedsiębiorstwie również może zostać nałożona kara finansowa – 1000 zł.

Zgodnie z przepisami zakazy ruchu nie obejmują:

  1. pojazdów Policji, Inspekcji Transportu Drogowego, Straży Granicznej, Służby Celno-Skarbowej, Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Służby Ochrony Państwa, pogotowia technicznego, jednostek ochrony przeciwpożarowej, jednostek ratownictwa chemicznego oraz jednostek służb ochrony radiologicznej i ochrony przed skażeniami;
  2. pojazdów biorących udział w: a) akcjach ratowniczych, b) akcjach humanitarnych, c) usuwaniu skutków klęsk żywiołowych, d) usuwaniu awarii;
  3. pojazdów używanych:
    1. przy budowie dróg i mostów oraz przy ich utrzymaniu,
    2. do przewozu żywych zwierząt,
    3. dla potrzeb skupu mleka, zbóż lub zwierząt,
    4. dla potrzeb bezpośredniego zaopatrzenia statków morskich w paliwo, materiały olejowe, olej smarowy, części zamienne oraz wodę pitną,
    5. do przewozu sprzętu transmisyjnego stacji radiowych i telewizyjnych,
    6. do przewozu sprzętu dla obsługi imprez masowych, w związku z organizacją tych imprez,
    7. do przewozu prasy stanowiącej znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej,
    8. do przewozu lekarstw i środków medycznych,
    9. do przewozu przesyłek w ramach działalności pocztowej stanowiących znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej,
    10. w związku z niezbędnym utrzymaniem ciągłości cyklu produkcyjnego lub świadczenia usług przedsiębiorstwa pracującego w ruchu ciągłym,
    11. do przewozu towarów niebezpiecznych w ilościach, dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi barwy pomarańczowej,
    12. do przewozu artykułów szybko psujących się i środków spożywczych, określonych w załączniku do rozporządzenia, stanowiących znaczną część ładunku lub znaczną część dostępnej przestrzeni ładunkowej,
    13. do przewozu betonu oraz pomp do jego tłoczenia,
    14. do przewozu odpadów komunalnych lub nieczystości ciekłych,
    15. do przewozu towarów wyładowanych z wagonów na stacji kolejowej, w promieniu 50 km od tej stacji,
    16. w transporcie kombinowanym,
    17. dla potrzeb bezpłatnych medycznych badań profilaktycznych;
  4. pojazdów wolnobieżnych używanych do prac rolnych i ciągników rolniczych;
  5. pojazdów powracających z zagranicy w celu zakończenia przewozu drogowego lub do odbiorcy przewożonego ładunku, mających siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  6. pojazdów, które wjechały na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej poza terminami lub godzinami obowiązywania zakazu, w odległości do 50 km od miejsca przekroczenia granicy, oraz oczekujących na granicy na wyjazd z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

ARTYKUŁY SZYBKO PSUJĄCE SIĘ I ŚRODKI SPOŻYWCZE

  1. Mięso i podroby jadalne.
  2. Ryby i skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne.
  3. Produkty mleczarskie, w szczególności: jogurty, kefiry, śmietana, mleko spożywcze, twarogi, sery dojrzewające, masło, lody.
  4. Jaja ptasie i masy jajeczne.
  5. Kwiaty cięte, doniczkowe oraz darń rolowana.
  6. Warzywa i grzyby świeże i mrożone.
  7. Owoce świeże i mrożone.
  8. Zboża i surowce rolne służące do produkcji żywności, pasz i tłuszczów roślinnych.
  9. Produkty przemysłu młynarskiego, w szczególności: mąki, kasze, grysiki i granulki zbożowe.
  10. Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
  11. Przetwory spożywcze, w szczególności z mięsa, drobiu, ryb oraz z warzyw i owoców.
  12. Cukry i wyroby cukiernicze.
  13. Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka w proszku oraz pieczywo cukiernicze.
  14. Napoje bezalkoholowe.
  15. Pozostałości i odpady przemysłu spożywczego, gotowe pasze dla zwierząt.
  16. Buraki cukrowe.
  17. Ziemniaki.
  18. Drożdże piekarskie prasowane i w formie mleczka drożdżowego.
  19. Podłoże uprawowe pieczarek.